Bijscholingsmodule

Lange duur en souplesse

Langeduurenspoulesse (1)

Introductie:
Volgens overlevering is tai chi de sport voor het lange leven. Ons overlevingsmechanisme zet ons in het dagelijks leven al gauw in de vecht, vlucht of bevries stand. In reactie op wat je meemaakt thuis, op het werk, in sport en daar buiten. In de tai chi zitten veel elementen die ons helpen om met souplesse met het leven van alle dag om te gaan. Hoe kan je de spieren zoveel mogelijks ontspannen met behoudt van structuur? Welke rol spelen gedachten hierbij? Hoe kan je met aandacht en lichaamsbewustzijn bewegen? Op welke wijze kunnen we elastisch en vanuit souplesse bewegen en leven?

In deze module leer je welke aspecten van de tai chi bijdragen aan je gezondheid en welzijn op de lange termijn. Hiervoor is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in tai chi en de achtergrond van tai chi. Vervolgens wordt ervaring vanuit de tai chi gekoppeld aan hedendaagse psychologische kennis. Vanuit de psychologie wordt gekeken naar ons overlevingsmechanisme en de relatie tussen ons lichaam, gevoelens, gedachten en gedrag. De waarde van lichaamsbewustzijn zal hierdoor duidelijk worden. Waarna uitgelegd wordt hoe lichaamsbewustzijn in de tai chi ervaren en beoefend wordt en wat de meerwaarde hiervan is voor het dagelijks leven.

In de tai chi wordt veel gebruik gemaakt van de relatie tussen lichaam en geest. Bijvoorbeeld door bewust gebruik te maken van de kracht van de gedachten. Tenslotte wordt stilgestaan bij het toepassen van deze principes in interactie met anderen zowel in de tai chi als in het dagelijks leven.

Nieuwsgierig geworden? Download hier het Tekstboek voor deze bijscholingsmodule
Of neem contact op met Linda Renes via bodymindfitplatform@gmail.nl