Bijscholingsmodule

Energie Containment en Release

Ggfa

Inleiding
In deze module gaan we dieper in op het lichamelijk potentieel om energie op te wekken en op te slaan en het te projecteren of voor het eigen welzijn te gebruiken. Het effectief gebruiken van deze energie is alleen mogelijk als je lichaamsstructuur, spierspanning, ontspanning en mindset goed op elkaar afgestemd zijn. Binnen de tai chi ontwikkel je kracht (energie) door diep te ontspannen zowel lichamelijk als geestelijk. Door deze ontspanning wordt er druk opgebouwd van binnen. Net als het vullen van een glas met water, het vallende water (ontspanning) doet te gelijke tijd het water in het glas stijgen (opbouw druk).

Taiji chi Chuan is de verzamelnaam van de zachte Chinese vechtsporten en kent vele stijlen (vergelijkbaar met dansen). Deze module behandelt de basis principes die in alle stijlen van toepassing zijn. Volgens tai chi meesters is de hoogste tai chi beoefening het dagelijks leven! Met de tai chi beoefening kan er een directe vertaalslag gemaakt kan worden naar het leven van alle dag. De technieken kan je gebruiken om bewust te ontspannen als je onder druk komt te staan. De geoefende zelfbeheersing helpt ook om je minder of niet te verliezen in een conflict en je zelf sneller te hernemen. Je leert op een dieper niveau luisteren naar je medemens waardoor de kans op conflicten wordt verlaagd, doordat je letterlijk iemand leert aanvoelen. Tai chi is niet alleen een gevechtssport maar ook een bewustzijnstraining die zowel op jezelf als je medemens is gericht.

U vindt in het Tekstboek een omschrijving van de oefenvormen, die gebruikt gaan worden in de training. In het, nader op te vragen, werkboek staan de concrete oefenvormen uitgeschreven aan de hand van lesplannen, zoals die gebruikt worden binnen de rijkserkende opleidingen van de landelijke Kwalificatiestructuur Sport.

Nieuwsgierig geworden? Download hier het Tekstboek van deze bijscholingsmodule.
Of neem contact op met Ellen Schoemaker via bodymindfitplatform@gmail.nl.